Belde Planlama

İmar Uygulaması

İmar planları ile uygulaması bir şehrin oluşumunda ve gelişimine doğrudan etki ediyor. İhtiyaca yönelik ve doğru yapılan imar uygulaması, çarpık kentleşmeyi engelleyebiliyor. Peki bu denli öneme sahip imar uygulaması nedir, imar uygulaması nasıl yapılır ve kim tarafından gerçekleşir?

İmar uygulaması nedir sorusunun yanıtından önce, imar planı hakkında bilgi vermek faydalı olacaktır. Uygulama imar planı, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır. İmar uygulaması nedir sorusunun yanıtı ise, imar planının hayata geçirilmesidir.

İmar uygulamaları, bulunduğu yere göre belediye veya valiliklerce yapılır. İmar uygulamaları sonrasında bölgede mülkiyet altyapısı yeniden düzenlenmiş olur.

İmar uygulaması nedir, kısaca; Kadastral mülkiyetlerin imar planına göre yeniden düzenlenerek, imar planına uygun hale getirilmesidir.